Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Статті

Підвищення інформативності вихідних зображень систем мультиспектрального моніторингу шляхом комплексування

Підвищення інформативності вихідних зображень систем мультиспектрального моніторингу шляхом комплексування. Науковий керівник: Гордійко Н.О.

Підвищення інформативності вихідних зображень систем мультиспектрального моніторингу шляхом комплексування.
Науковий керівник: Гордійко Н.О.

Штучні нейронні мережі за допомогою засобів машинного навчання дають можливість автоматизувати процеси виявлення, розпізнавання, класифікації, кластеризації об’єктів у різних сферах людської діяльності, зокрема, в системах охорони, стеження, діагностики та моніторингу екологічного, військового, медичного, технічного та іншого призначення. Часто моніторинг проводиться у двох спектральних діапазонах одночасно, видимому та інфрачервоному, з комплексуванням (об’єднанням) інформації обох каналів (мультимодальне комплексування). Ефективність результатів мультиспектрального моніторингу значною мірою залежить від інформативності отримуваних зображень, що, в свою чергу, визначається ефективністю використовуваних у системі методів комплексування та підвищує якість можливої подальшої комп’ютерної обробки. Тому дослідження методів комплексування зображень у мультиспектральних системах моніторингу є актуальним. 
Метою роботи є підвищення інформативності вихідних зображень систем мультиспектрального моніторингу.
В роботі планується дослідити ефективність застосування методів комплексування мультиспектральних зображень, отримані в умовах зниженої освітленості.
Задачі дослідження:
1) вибір метрики (міри оцінювання) інформативності зображень;
2) оцінювання інформативності зображень, отриманих в окремих каналах системи моніторингу;
3) реалізація методів комплексування та вибір оптимального з них в сенсі отримання зображення з максимальною інформативністю.
Планується отримати такі результати:
1) Рекомендації щодо вибору методу комплексування мультиспектральних зображень в умовах малої освітленості.
2) Програмний код, що реалізує методи комплексування.
3) Вибірка покращених зображень

Barbara November 10 2022 255 прочитання Друк