Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Новини

Запущений найбільший у світі термоядерний стеллат

Запущений найбільший у світі термоядерний стеллат

У Німеччині успішно запущений найбільший  у світі термоядерний  реактор-стелларатор Wendelsteіn 7-X, будівництво якого тривало порядку 15 років. Основна мета проекту вартістю більше мільярда євро - перевірка ефективності подібної конфігурації реакторів. У перспективі на базі технології побудують термоядерну електростанцію нового покоління, що забезпечить мир дешевою й чистою енергією.  

На Wendelsteіn 7-X учені покладають більші надії: на думку фізиків, термоядерним синтез - майбутнє світової енергетики. Паливом для нього з важка вода, що містить ізотоп водню дейтерій, і тритій. Причому  при використанні з виділяється величезний обсяг енергії: калорійність термоядерного палива в мільйон разів вище кожного із сучасних неядерних джерел енергії. Учені говорять, що термоядерні електростанції не наносять шкоди навколишньому середовищу, а палива для них досить у будь-якій країні миру. По суті, технологія керованого термоядерного синтезу пропонує людству невичерпний і досить безпечне джерело енергії, що працює буквально на воді.

 

Сьогодні у світі існують два перспективних проекти термоядерних реакторів: токамак (тороидальная камера з магнітними котушками) і стелларатор. Конструкцію стелларатора вперше запропонував в 1951 році американський фізик Лайман Спитцер. Своя назва реактор одержала від латинського stella - зірка, оскільки усередині такої установки температура порівнянна з температурами, що досягають усередині ядра Сонця. Стелларатор - своєрідна магнітна пастка для втримання високотемпературної плазми. Принципова відмінність стелларатора від розробленого в СРСР токамака в тім, що магнітне поле в стеллаторе для втримання плазми повністю створюється зовнішніми котушками, що дозволяє використати установку й у безперервному режимі. У токамаке для розігріву плазми й утримання рівноваги плазменного шнура у вакуумній камері застосовується електричний струм.

 

Для створення особливої конфігурації магнітного поля в стеллаторе необхідні котушки складної форми, виробництво яких було освоєно далеко не відразу. Тому перші моделі стеллараторов давали плазму з гіршими параметрами, чим токамаки. І лише останнім часом , завдяки появі потужних суперкомп"ютерів, що дозволяють робити сложнейшие розрахунки, розробили технології, що дозволяють утримувати плазму в магнітному полі складної конфігурації.

Реактор Wendelsteіn 7-X перебуває в Грифсвальде, на північному сході Німеччини. Він побудований фахівцями Інституту фізики плазми Макса Планка, а всі його основні вузли й компоненти були розраховані за допомогою суперкомп"ютера. Wendelsteіn 7-x є першим повномасштабним оптимизированным стелларатор-реактором, що створює у своїй камері неоднорідне магнітне поле, що має області із завихреннями й нагадує кілька разів перекручену стрічку Мебиуса. Таке магнітне поле забезпечує середовище, плазма в якій має більшу стабільність, а отже, всіма реакціями можна управляти більш ефективно.

 

Установка складається з 70 надпровідних котушок загальною вагою більше 725 тонн. Вони здатні створювати магнітне поле, що втримує плазму з температурою 60-130 млн градусів - це в кілька разів вище, ніж температура в центрі сонячного ядра. Вся конструкція оточена міцною теплоизолирующей оболонкою діаметром 16 метрів. Автори даного проекту сподіваються поставити на реакторі новий рекорд по втриманню плазми - 30 хвилин (нинішній для токамаков становить 30 секунд).

Експерименти на Wendelsteіn 7-X учені планують провести в три етапи. На першому, що начались 10 грудня, фізики проведуть досвіди з одержанням у реакторі гелієвої плазми, яку потрібно втримувати в рівноважному стані 1-2 сек. Вибір для початку запуску гелію з легкістю його переходу в стан плазми. У ході випробувань першої фази вчені збираються перевірити роботу систем реактора й при виникненні несправностей оперативно їх усувати. Учорашні тести пройшли успішно. Фізикам удалося за допомогою мікрохвильового імпульсу нагріти один міліграм газоподібного гелію до температури в мільйон градусів й удержати отриману плазму в рівновазі протягом  0,1 секунди. Учені відстежили характеристики магнітного поля отриманої плазми й запустили комп"ютерну систему контролю над магнітним полем. У наступні дні дослідники будуть нарощувати потужність випромінювання й підвищувати  температуру плазми.

 

На кінець січня 2016 року намічені випробування з водневою плазмою. Після успішного завершення другої фази експериментів учені будуть утримувати на Wendelsteіn 7-X водневу плазму протягом  10 секунд. Кінцеві цілі проекту, яких фізики хочуть досягти на третьому етапі, - удержати плазму в реакторі до напівгодини. При успішних результатах всіх випробувань планується побудувати промисловий стелларатор  для комерційно вигідного виробництва електроенергії.

За словами керівника проекту Томаса Клингера, від експериментів на Wendelsteіn 7-X залежить майбутнє термоядерної енергетики. Зараз важливо зрозуміти принципи роботи установки, з"ясувати, наскільки вірні проведені розрахунки й що треба подкорректировать. Wendelsteіn 7-X є на сьогодні самим потужним стелларатором у світі. Його найближчий конкурент - LHD (Large Helіcal Devіce), розташований у Японії.

 

За матеріалами сайту Ділова столиця