Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Новини

Фізики вивчають темні сили та інші темні явища

Фізики вивчають темні сили та інші темні явища

Останнім часом заголовки наукових публікацій з фізики елементарних частинок зарясніли словами «темні сили», «темний сектор», «темна радіація» і навіть «темні пінгвіни». Такий сплеск інтересу до цілого ряду темних явищ може означати, що фізика частинок знаходиться на порозі найбільшого за довгий час відкриття.

Наукові революції не завжди починаються з гучного відкриття. Буває, що ідея спочатку виникає лише як кумедна гіпотеза, якийсь час обговорюється теоретиками - обговорюється так, між справою, нікому не нав"язуючись і не привертаючи до себе особливої ​​уваги публіки, - а потім, під вантажем неспростовних доказів і теоретичних розробок, стає раптом новою парадигмою. Таким шляхом йшли знамениті зараз відкриття у фізиці XX століття; схоже, що щось аналогічне відбувається і зараз. Хоча це не дуже афішується в науково-популярних публікаціях, але якщо уважно придивитися до заголовків статей по фізиці елементарних частинок, то можна помітити постійно мелькає слово «темний» в незвичних для публіки словосполученнях.

Мова йде не про темну матерію або темну енергію - ці-то субстанції вже давно на слуху. Мова про щось нове: темні сили (dark force) та інші темні явища. Кількість присвячених їм наукових статей зараз зростає лавиноподібно. Гаразд, якби це були тільки теоретичні фантазії. Але ж зараз ставляться вже окремі експерименти з вивчення темної сили на Теватроні, в італійському прискорювачі DAFNE і в інших прискорювальних центрах. Темну силу зараз намагаються розгледіти навіть у центрі нашої Галактики (
Signals of a Light Dark Force in the Galactic Center).

Далі - більше. Де темні сили, там і темне випромінювання (dark radiation). Темна матерія, літаюча в просторі і випромінююча темні електромагнітні хвилі, - це зараз цілком буденна тема наукової публікації. Натяки на це темне випромінювання, між іншим, проступають і в астрофізичних даних. Не виключено також, що джерелами темного випромінювання в нинішній Всесвіту є темні зірки; правда, з цього приводу у фізиків поки консенсусу немає.

Так чи інакше, але на зміну нудною темної матерії приходить цілий темний сектор (dark sector), в якому розгортається своя, темна, життя. Судячи з останніх наукових публікацій, фізики буквально кинулися вивчати цю нову сторону нашого світу - статті, присвячені темному сектору, обчислюються вже сотнями. Як вам подобаються темні ядра, сигнали від темних атомів і темних антиатомів? А темні фотони і темні хіггсовского бозони, які зараз шукають на коллайдерах? До речі, і Великий адронний коллайдер, який скоро почне новий сеанс роботи, теж буде націлений на вивчення темного сектора - це фізики вже говорять привселюдно.

Останній писк моди в цьому науковому напрямку - це темні пінгвіни (dark penguins), які обговорювалися в з"явилася два тижні тому статті The Dark Penguin Shines Light at Colliders. Звичайно, пінгвіни ці не справжні, а «зроблені» з важких елементарних частинок.

Але такий темний пінгвін може виявитися першою ластівкою в косяку нових темних ефектів, які фізики ось-ось виявлять. І хто знає, може бути в реально існуючих темних світах, керованих темними силами, будуть світити (або темнити?) Темні зірки, а на темних планетах буде зароджуватися темна життя аж до справжніх темних пінгвінів? Сучасна фізика шукає відповіді на ці темні питання.

 

За матеріалами сайту Elementy.ru