Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Новини

Куперівські квадруполі та порушення симетрії зворотності часу

Куперівські квадруполі та порушення симетрії зворотності часу

Нещодавно було опубліковано експериментальні підтвердження чотире-ферміоних зв’язаних станів що вказує на необхідність розширення класичної теорії надпровідності (Grinenko, V., Weston, D., Caglieris, F. et al. State with spontaneously broken time-reversal symmetry above the superconducting phase transition. Nat. Phys. (2021)). Крім того в таких системах спостерігається порушення фундаментальної симетрії зворотності часу.

Головний принцип який лежить в основі сучасної теорії надпровідності полягає в тому, що електрони (як ферміони) утворюють пари і таким чином стають бозе-частинками. Але чи можуть вони таким чином творити четвірки? Останні досліджень показують, що так це можливе і фізик з Стокгольмського Королівського технологічного інституту опублікував перші експериментальні докази цього квадрупольного ефекту та механізму, за допомогою якого виникає цей стан речовини.

Професор Єгор Бабаєв та його колеги представили в останній статті в Nature Physics докази наявності квадрупольного ферміону в серії експериментальних вимірювань в матеріалі на основі заліза, Ba1-xKxFe2As2 при певному рівні легування. Експериментальне підтвердження з’явилось майже через 20 років після того, як Бабаєв вперше передбачив подібне явище, та через вісім років після того, як він опублікував статтю, в якій передбачав, що це може статися у конкретній речовині.

Сполучення електронів у пари забезпечує квантовий стан надпровідності, стан нульового опору провідності, який використовується в МРТ-сканерах та квантових обчисленях. Це відбувається в результаті притягання двох електронів, а не відштовхування один одного, як це було б у вакуумі. Вперше це явище було описано теорією Леона Купера, Джона Бардіна та Джона Шріффера, чиї роботи були удостоєні Нобелівської премії в 1972 році.

Так звані пари Купера - це дослівно "протилежності, які притягуються". Зазвичай два електрони, які є негативно зарядженими субатомними частинками, сильно відштовхували б один одного. Але при низьких температурах у кристалі вони нещільно зв’язуються парами, створюючи дальній порядок. Електронні пари більше не розсіюються на дефектах та перешкодах, і провідник може втратити весь електричний опір, перетворюючись на новий стан речовини - надпровідник.

Але останнім часом широкого поширення набула теоретична ідея чотириферміонних конденсатів.

Для того, щоб відбувся стан ферміонів об’єднаних у четвірку, має бути щось, що запобігає конденсації пар і запобігає їх течії без опору, водночас дозволяючи конденсацію чотирьохелектронних композитів, зазначає Бабаєв.

Теорія Бардіна-Купера-Шріффера не допускала такої поведінки, тому, коли співробітник Бабаєва з Технічного університету Дрездена Вадим Гріненко в 2018 році виявив перші ознаки ферміонного квадрупольного конденсату, це поставило під сумнів наукову концепцію що була поширена роками.

Далі протягом трьох років проводились експерименти та дослідження в лабораторіях багатьох установ для підтвердження цих результатів.

Бабаєв каже, що ключовим серед зроблених спостережень є те, що ферміонні квадрупольні конденсати спонтанно порушують інваріантність відносно зворотності часу (так звана T-симетрія). У фізиці симетрія зворотності часу – це математична операція заміни часу на від’ємне значення у формулах або рівняннях так, щоб вони описували подію, в якій час біжить назад або всі рухи змінюються на зворотні.

Якщо перевернути часовий напрямок, фундаментальні закони фізики все ще діють. Це також стосується типових надпровідників: якщо стрілка часу зміниться, типовий надпровідник все одно буде в тому самому надпровідниковому стані.

«Однак у випадку чотириферміонного конденсату, про який ми повідомляємо, реверсування часу переводить його в інший стан», - стверджує Бабаєв.

«Ймовірно, знадобляться багато років досліджень, щоб повністю зрозуміти цей стан», — припускає дослідник. "Експерименти відкривають ряд нових питань, виявляючи ряд інших незвичайних властивостей, пов'язаних з його реакцією на теплові градієнти, магнітні поля та ультразвук, які ще належить краще зрозуміти" (детальніше arXiv:2103.17190v2)

Фото - надпровідний матеріал на основі заліза Ba1-xKxFe2As2, підготовлений до проведення експерименту.

За матеріалами phys.org