Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Новини

Надміцний метал було отримано в лабораторії як сплав титану та золота

Надміцний метал було отримано в лабораторії як сплав титану та золота

Як заявляють американські вчені сплав є самою твердою біосумісною металічною речовиною. Вони стверджують, - матеріал є у чотири рази твердішим за чистий титан та має можливість застосування для створення більш витривалих медичних імплантів. Звичайні колінні та стегнові імпланти мають бути заміщені через 10 років через знос та руйнування.

Детально новий метал - сплав золота та титану описаний у журналі Science Advances. Професор Ємілія Моросан з університету Райс, що у Хьюстоні, розповіла, що її група зробила відкриття коли працювала над нетрадиційними магнітами з золота та титану.

Для перед аналізом чистоти нові матеріали перетворюють на порошок, але бета-Ti3Au виявився надто міцним для ступки та пестля з алмазним покриттям.

Як стверджує проф. Моросан: "матеріал показав найбільшу твердість з усіх сплавів титану та золота та навіть в порівнянні з багатьма іншими інженерними сплавами". Вона продовжує: "твердість речовини разом з високою біосумісністю робить його з'єднанням  нового покоління для суттєвого збільшення строку служби зубних протезів та замісних суглобів". Також вона додала, що можливі застосування буровій промисловості, виробництві спортивних товарів та багатьох інших потенційних областях.

Сплав титану та золота має кубічну гратку з особливим розміщенням атомів, що виникають при обєднанні металів за високої температури.

Титан є один з небагатьох металів навколо яких людська кістка може щільно обростати, що дозволяє його широко використовувати у медицині та стоматології.

На зображенні: переріз імпланту з сплаву титан-золото

За матеріалами BBC news