Ой, сталась помилка! А де ж JavaScript? Схоже, що Ваш переглядач не підтримує технологію JavaScript або її вимкнено. Будь ласка, увімкніть JavaScript для коректного відображення цього сайту, або використайте іншого переглядача інтернет сторінок, який має підтримку JavaScript.

Новини

Відкриття нової частинки оддерона та українські вчені

Відкриття нової частинки оддерона та українські вчені

16 березня 2021 року Европейська організація ядерних досліджень (CERN) та науковий центр Fermilab (США) опублікували статтю про відкриття оддерону – передбаченої ще 50 років тому, але досі невловимої частинки з трьох зв’язаних глюонів.

Результати досліджень, які експериментально підтверджують існування нового стану трьох зв’язаних між собою фундаментальних частинок квантової хромодинаміки, були оприлюднені 5 березня 2021 року під час зустрічі у ЦЕРНі та опубліковані у вигляді препринта у грудні 2020 року.

Цікавою особливістю є те що, крім значної кількості вчених зі всього світу, в цьому дослідженні брали участь науковці з України, які спеціалізуються на дослідженнях фізики високих енергій: доктор фізмат наук, професор Володимир Аушев, кандидат фізмат наук Ольга Гогота та засновник Cyber Unit Technologies кандидат фізмат наук Єгор Аушев. І особливо приємно відмітити що саме Єгор Аушев навчався в аспірантурі кафедри Прикладної фізики КПІ ім. Ігоря Сікорського (науковий керівник д.т.н., професор Богорош О.Т, напрямок дослідження - фізика ядра, елементарних частинок і високих енергій) та успішної закінчив її у 2014 році.

Редакція видання AIN.UA зв’язалась з українськими вченими Володимиром та Єгором Аушевими, і у відповідній статті видання ви можете ознайомитись з тим, що вони розповіли про відкриття, та про участь в ньому української групи.

Візьмему коротку цитату яка ілюструє відкриття: «Якщо спробувати перенести аналогію із мікросвіту, де цей стан спостерігається, в наш звичайний світ, то це було б схоже, наприклад, на відкриття істоти, яка складається лише із світла і не містить в собі жодного атома чи електрона»

 

На фото Єгор Аушев біля обладнання прискорювача елементарних частинок.
Нижче в галереї фото частини обладнання експерименту TOTEM  у тунелі Великого адронного колайдеру

Галерея новин

Image #305
Image #306